C C C C A+ A A- X

Сега: Законови промени може да ускорят събарянето на барбекюто на Доган

Дата на публикуване 14 декември 2010 Последна редакция 12 юни 2021 Инициативи и събития Отпечатай

Законови промени може да ускорят събарянето на барбекюто на Доган
Доротея Дачкова

Промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ) може да реши по-бързо съдбата на прословутите части от Боянския сарай на Доган, за които още миналото лято ДНСК нареди да бъдат премахнати като незаконни - барбекюто, КПП и две части от оградата.
Фирма "Делта Епсилон" АД, която според нотариален акт от 2004 г. е формалният собственик на вилната сграда от 1066 кв.м, гаража и двора, атакува пред Административния съд - София-град заповедите за събарянето им и загуби. След това казусът се прехвърли във Върховния административен съд, който би трябвало да има последната дума.
Съдиите Славка Найденова, Захаринка Тодорова и Джузепе Роджери обаче преди дни са определили, че жалбата на "Делта Епсилон" за КПП-то е недопустима и с промените в ЗУТ решението на първата инстанция е окончателно и влязло в сила на 9 ноември.
Промените в ЗУТ всъщност са направени с преходните и заключителни разпоредби в други промени - на Закона за държавната собственост. Според новата редакция на ЗУТ решенията на първата инстанция по жалби и протести срещу индивидуални административни актове са окончателни. Втора инстанция се допуска по делата срещу индивидуални административни актове за одобряване на подробни устройствени планове, комплексни проекти за инвестиционна инициатива и заповеди за премахване на незаконни строежи от първа до пета категория включително. Няма изричен текст, който да уреди висящите дела, каквото е това за КПП-то. И тъй като то е шеста категория строеж, решението за него е от тези, които не могат да се обжалват. То е влязло в сила на 9 ноември заедно с нормата в ЗУТ.
Останалите три дела срещу актовете на ДНСК ще се гледат тепърва и не е ясно дали и другите състави на ВАС няма да приемат същите аргументи и да откажат да се занимават с казуса.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация